Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και εστίαση


Μείωση ΦΠΑ  σε 13% από 24%
σε τρόφιμα και εστίαση από 20/05/2019.

Τα τρόφιμα στο ράφι και  το φαγητό στο τραπέζι ή delivery επανέρχονται στο 13%ΦΠΑ.
Τα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο οποία ο συντελεστής ΦΠΑ μειώνεται  ενδεικτικά είναι : Γεμιστά ζυμαρικά, , μπαχαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, φρυγανιές, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, φυτικές λιπαρές ουσίες.
Επίσης, στην εστίαση η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά όλους τους χώρους εστίασης όπως, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καφετερίες, σνακ μπαρ,fast food, κυλικεία, καντίνες και συναφή.
ΔΕΝ αλλάζει ΦΠΑ ότι πίνεται, δηλαδή ο καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, γενικά αφεψήματα, αναψυκτικά, θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, όπως τα ποτά και οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή.
Και ένα παράδειγμα, σε καφεκοπτείο, ο Ελληνικός καφές σε συσκευασία 13% ΦΠΑ, ενώ σαν ρόφημα 24% ΦΠΑ.
Και από τα παράξενα....το γάλα έχει 13%, το κακάο επίσης 13%,  το γάλα με κακάο όμως θα έχει 24%....
 Η κέτσαπ  (σάλτσα) έχει 13% ενώ η μουστάρδα (καρύκευμα)    έχει 24% ΦΠΑ.
Η προσαρμογή στα ταμειακά συστήματα,ταμειακές μηχανές πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ στα προεκτυπωμένα τιμολόγια με παλιό ΦΠΑ αρκεί μία απλή διαγραφή  και συμπλήρωση του νέου χειρόγραφα.
Επειδή βγαίνουν συνέχεια τροπολογίες, ρωτήστε τον λογιστή σας για τις νέες διευκρινήσεις όπως......
τα γλυκά με ζάχαρη έχουν 13% ενώ τα γλυκά με σορβιτόλη για διαβητικούς στο 24%, τα φαγητά όπως είπαμε στο 13%, όμως τα έτοιμα φαγητά στο ταπεράκι του σούπερ μάρκετ 24%........


Από 01/01/2020 Νέα μείωση ΦΠΑ

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε 13% στα βρεφικά τρόφιμα, γάλατα,δημητριακά, άλευρα κλπ.
Επίσης για λόγους ασφαλείας μειώνεται από 24% σε 13% τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και εξαρτήματα αυτών και τα κράνη προστασίας ποδηλάτων και μοτοσυκλετών.
Εμβόλια και ανοσολογικά φάρμακα ακολουθούν τα υπόλοιπα φάρμακα με 13% από 01/01/2020.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΝΗΣΙΑ              ΕΩΣ 30/06/2020

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για πέντε νησιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση παρατείνεται για χρονικό διάστημα έξι μηνών, ήτοι από 1.1.2020 έως και 30.6.2020, η μείωση κατά 30% των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 2859/200.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου